DDOS VÉDELEM

Mi az a DDOS támadás?


A szolgáltatásmegtagadással járó támadás (Denial of Service vagy DoS), más néven túlterheléses támadás, illetve az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás (Distributed Denial of Service, DDoS) informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénítása, helyes működési módjától való eltérítése.

A szolgáltatásmegtagadású támadás egy meghatározott alkalmazás, operációs rendszer ismert gyengeségeit, vagy valamilyen speciális protokoll tulajdonságait (gyengéit) támadja meg. Célja, hogy az alkalmazás, vagy rendszer elérésére feljogosított felhasználókat megakadályozza a számukra fontos információk, a számítógép-rendszer vagy akár a számítógép-hálózat elérésében. A támadás eredményeképpen a rendszer nagyon lelassul, elérhetetlenné válik, esetleg össze is omolhat. A lényege, hogy lehetőség szerint megakadályozza a célgép elérését.


Ki kerülhet célkeresztbe?


A DDoS támadás napjaink leggyakoribb internetes támadási eszközévé vált. Egy sikeresen véghezvitt támadással komoly bevétel- és presztizsveszteséget szenvedhet el az áldozattá vált cég, ezért mindenképpen érdemes megelőző lépéseket, intézkedési tervet kidolgozni a sikeres elhárítás érdekében.

Játékszerverek, TeamSpeak szerverek, VPS-ek, Webshopok, kormányzati és pénzügyi szervezetek,média és logisztikai cégek, szállodák, de szinte minden közép és nagyvállalat veszélybe kerülhet.


Hogyan védekezzünk ellene?


hostingbazis-ddos-vedelemA DDoS támadás kivédéséhez egyrészt arra van szükség, hogy időben azonosítani tudjuk, ha a szolgáltatásunkat irreálisan magas, mesterségesen generált terhelés éri, másrészt pedig ezt a forgalmat valamilyen módon el tudjuk hárítani.

Egy cég általában nehéz helyzetbe kerül, ha ezt a problémát saját maga próbálja megoldani. A szolgáltatására irányuló, megnövekedett forgalom ugyanis mindenképpen le fogja terhelni a rendelkezésre álló sávszélessége egy jelentős, egyre növekvő részét vagy akár egészét. Márpedig ilyen helyzetben rendkívül nehéz intézkedni és a rendszert menedzselni.

Éppen ezért célszerű a DDoS támadások elleni védelmet a szolgáltatóra bízni, ahol a 24 órában ügyeletet teljesítő rendszerek korábban észlelik a veszélyt, és az extra forgalmat már azelőtt el tudják terelni más irányba, hogy az elérné az ügyfél rendszerét. A HostingBazis esetében például az adatforgalom tisztítását egy virtuális szűrő biztosítja, aminek köszönhetően az egyes cégek sávszélessége sem csökken a támadás során.

Cégünk minden szolgáltatása automatikusan védelem alatt áll.